Qtym och SBAB – Bemanningssamarbete

Sedan ett år tillbaka har vi haft förmånen att få vara en bemanningspartner till SBAB. För tillfället finns ett stort antal studenter och projektanställda på olika tjänster hos SBAB. Jag har träffat Martin och Mikaela, chefer för Resurspool på SBAB, och fick möjligheten att ställa några frågor om deras verksamhet och vårt samarbete.

-Berätta mer om SBAB och er verksamhet i Karlstad?

Vi är en bank som erbjuder lån och sparande till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. I Karlstad sitter SBABs: kundservice, som dagligen hanterar hela bolånekedjan, för våra privatkunder. Det innebär allt från första samtalet när någon vill köpa en bostad, tills att lånet betalas ut. Med över 400 kollegor på kontoret är vi en av de absolut största privata arbetsgivarna i Karlstad.

-Vilka behov har ni inom bemanning?

Det är främst vid arbetstoppar eller frånvaro inom verksamheten som behovet uppstår och då använder vi oss av konsulter. Det är främst timanställda studenter som kommer in och jobbar som konsulter vid arbetstoppar eller frånvaro, även om vi till viss del har projektanställda på heltid. Vi har idag konsulter från Qtym på sex olika avdelningar.

För att hitta våra timanställda konsulter och timanställda medarbetare, så jobbar vi tillsammans med Qtym och deras dotterbolag Apecs Studentkonsulter. Med hjälp av både Qtym och Apecs, marknadsför vi oss mot studenter på Karlstads universitet på flertalet olika sätt. Vi finns självklart med på evenemang som Hotspot, men vi försöker även att finnas på plats för spontana möten över en kopp kaffe. Tidigare fanns den största kännedomen hos studenterna om SBAB på ekonomiprogrammen men idag är det en spridning över flertalet program. Det är otroligt kul att se då intresset för att söka arbete hos oss på SBAB har ökat.

Martin och Mikaela jobbade hos SBAB medan de pluggade och trivdes väldigt bra. Det är viktigt för oss att de studenter och konsulter vi tar in känner sig som en i teamet och trivs. Vi ser gärna att så många som möjligt blir kvar hos oss efter sina studier!

-Varför valde ni att samarbeta med Qtym?

Det kändes rätt redan vid första mötet. Qtym hade ett professionellt bemötande och en tydlig bild av hur de ville arbeta tillsammans med oss. Vi delar viktiga värderingar och precis som oss är de måna om att konsulterna ska trivas hos Qtym. Vi har från början utmanat varandra och tillsammans skapat ett bra arbetssätt. En bra matchning helt enkelt.

-Vad uppskattar ni mest i samarbetet med Qtym?

Deras omtanke för oss och konsulterna. De löser våra behov snabbt, smidigt och vi har en öppen dialog. Det som började med ett första möte mellan oss två parter, övergick till handling och Qtym har uppvisat en god genomförandeförmåga. Och framför allt hittar vi alltid bra kandidater tillsammans.

SBAB har en god varumärkeskännedom bland studenterna på universitet men den har blivit ännu starkare och nått fler program med hjälp av Qtym och Apecs Studentkonsulters. Det är också glädjande att vi har ett högt medarbetarengagemang hos våra timanställda. De visar att konsulterna är viktiga och det är viktigt för oss som värderingsstyrt företag.

-Som ni vet genomför Qtym en lägesförbättringsresa. Har vi kunnat bidra för att förbättra SBAB:s resa genom den Coronasituation som vi befinner oss i, på något sätt?

Absolut. Denna speciella situation och tid som vi befinner oss i, har även påverkat vår verksamhet. Vi har haft en ökad frånvaro och en fortsatt stor efterfrågan från våra kunder som lett till att konsulterna behövt vara mer på plats än vanligt. Och de har verkligen ställt upp för oss! Vi är imponerade av studenterna och Qtyms arbete för att tillgodose våra behov i dessa speciella tider.

För oss på Qtym har samarbetet med SBAB varit riktigt roligt. Vi har fått en partner som utmanar oss, och vi lär oss nya saker i samarbetet.

Mitt tips till dig som är student är att jobba extra under studietiden. Dels så tjänar man extrapengar, men man bygger också sitt cv samt får testa på att arbeta med det man pluggar till. Det finns även stor chans att få ett arbete efter att studierna avlutats.

Den här veckan har vi fått lägesförbättrat genom att vinna både bemannings- och rekryteringsaffärer. Kul 😊

Stort tack till Martin, Mikaela och SBAB för pratstunden.

/Lovisa – Konsultchef Qtym